Biodiversiteit in Park Lingezegen, door Dick Belgers

Lezing over Biodiversiteit in Park Lingezegen

Hoe alle beestjes belangrijk zijn voor onze natuur

Het landschap in Park Lingezegen wordt steeds natuurrijker. Daardoor vinden veel soorten planten en dieren hier een levensplek. Meer biodiversiteit dus. Goed nieuws.

Dick Belgers geeft een lezing op 2 juni in Onder De Toren in Elst, over deze biodiversiteit.  Over het belang van de variatie in planten en dieren voor de natuur en voor ons,  want wij zijn onderdeel van die natuur. Hij is ecoloog en entomoloog bij de WUR in Wageningen.

Hij bekijkt het onderwerp vanuit het wel en wee van insecten in Nederland en dan in de breedste zin van het woord.
Hoeveel insecten zijn er in Nederland. Nemen ze toe, nemen ze af? Welke zijn exotisch! Welke zijn ‘aaibaar’!
Maar ook, hoe gaan insecten met elkaar om. Waar en wanneer vind je insecten. Wat heeft de klimaatopwarming voor invloed op (nieuwe) soorten insecten. Zijn ze eigenlijk wel nuttig? Op al deze vragen heeft Dick hopelijk een antwoord.

Dick Belgers is al jaren lid van de Nederlandse Entomologische vereniging (NEV) en daar actief bij verschillende werkgroepen (kevers, vliegen, vliesvleugeligen, mieren, wantsen en hooiwagens).  Hij schrijft zeer regelmatig over insecten in oa. het tijdschrift Entomologische Berichten (EB).
In zijn tuin in Wageningen heeft hij inmiddels ruim 2200 soorten insecten gevonden, waarvan minstens 30 nieuw zijn voor de Nederlandse fauna.

Tijd: 20-22 uur

Plaats: Onder de Toren, Sint Maartenstraat 34, 6661DA Elst

Entreekosten: 5 euro, contant te betalen. incl koffie en thee

Pluktocht wilde kruiden

Plukken van wat de natuur te bieden heeft. Herboriste Paula van Lingen begeleidt een tocht door

het voedselbos De Parkse Gaard.

Herboriste Paula van Lingen begeleidt een tocht door het voedselbos De Parkse Gaard in Park Lingezegen. Nu, volop in de nazomer groeit er een weelderige laag wilde planten. Paula legt uit welke planten eetbaar zijn en hoe ze te gebruiken.

Na een wandeling lang kijken, proeven en ruiken verwerken we geplukte planten tot iets eetbaars. Hierbij voorzien van een kop kruidenthee met stuk fruitleer.

zaterdag 27 augustus 14-16 uur

De Parkse Gaard

De Park, 6661NW Elst

Opgeven en meer informatie: info@deparksegaard.nl. Het aantal deelnemers is beperkt.

Kosten €5,- p.p. Betalen contant ter plekke.

De paden zijn onverhard. Bij nat weer is geschikt schoeisel aanbevolen.

 

Pluktocht wilde kruiden

Plukken van wat de natuur te bieden heeft. Herboriste Paula van Lingen begeleidt een tocht door

het jong voedselbos De Parkse Gaard waar de kruidlaag welig tiert. Daarin eetbare soorten als weegbree, kleefkruid, hondsdraf, paardenbloem  brandnetel en veel meer.. Ze legt uit welke planten eetbaar zijn en hoe ze te gebruiken.

Ter afronding verwerken van zelf geplukte kruiden tot iets eetbaars.

Opgeven via info@deparksegaard.nl, het aantal deelnemers is beperkt.

Kosten €5,- p.p. Betalen contant ter plekke.

Datum: zondag 26 juni. van 14.00 tot 15.30 uur

 

 

Bijenteldag-wandeling

De nationale bijentellingdag begint op de Landerij om 11 uur met welkom en uitleg. Ook voor ‘leken’ is bijen tellen en herkennen goed te doen, met deskundig ondersteuning bij de hand zo nodig.

Van 12 -14 uur  een wandeling door De Parkse Gaard en de Santackergaard waar wordt rondgekeken en geteld.                                                        Eindpunt weer op de Landerij.

Op een tussenstop wordt koffie, thee of sap geschonken.

Opgave graag op info@deparksegaard

Inloop- en werkochtend

Wie eens wil zien en horen wat er gebeurt op De Parkse Gaard is welkom. We zijn deze ochtend aan het werk dus loop gewoon binnen en spreek iemand aan die ergens bezig is. We leiden je graag rond om toe te lichten wat we bedoelen met voedselproductie in samenhang met natuurlijke ontwikkeling.