Dit helpt tegen wateroverlast en –tekort


Om in het voorjaar wat sneller op te schieten, zaaide ik dit eindeloos zomerse najaar veldzuring in plastic bakjes waarin geen gaatjes voor waterafvoer in de bodem zitten. Voor het ene bakje draaide ik papieren plantpotjes. Bij het andere bakjes was ik het zat en stopte ik de zaadjes domweg in de aarde. Wekenlang stonden ze buiten in de zon. Wat opviel:

  • Het bakje zonder krantpotjes gaf ik enkele keren water, het andere bleef vochtig genoeg.
  • In het krantenpotjesbakje kwamen meer groene blaadjes op dan in het andere.
  • Toen het weer omsloeg en er flink wat regen viel op de bakjes stond dat zonder krantenpotjes stond meteen vol water. Dat mét krantenpotjes vertoonde (nog) geen enkele wateroverlast.

Nu weet ik het zeker: organisch materiaal in de bodem helpt heel goed om de waterhuishouding te regelen. De bodem droogt veel minder snel uit én  kan veel meer water opnemen.