Start

Lentemarkt Landerij

 

 

 

Een levendige lentemarkt op 9 april op de Landerij, onze buren in De Park.

We hadden leuk veel aanloop. Enkele excursies gedaan naar De Parkse Gaard.

Er was een prijsvraag over de pan vol lekker voedsel wat het meer volgroeide voedselbos zal bieden en daarnaast een ding dat hier nooit zal groeien, tenzij het klimaat erg erg verandert. Bijna iedereen beantwoorde goed dat het de banaan was. Dat abrikozen en vijgen ook hier kunnen groeien verbaasde toch wel.

De bundeltjes fruitleer, gemaakt van gedroogde plakken fruitpuree, vonden goed aftrek. De zoetigheid, waar geen suiker aan is toegevoegd, viel in de smaak. Iets waar we meer aandacht aan zullen besteden. 

 

NLDoet in de Parkse Gaard op 11 maart

Op 11 maart kunnen we helpende handen gebruiken voor allerlei werkzaamheden in De Parkse Gaard, van 10 tot 14 uur.Cliparts Eten en drinken Soep

We gaan een frame maken om kiwibes tegenaan te laten klimmen

en een opslagplaats voor hout om mee buiten te koken

en allerlei struiken planten, rode bessen, kiwibesen,rimpelrozen, gele kornoeljes enz.

en andere dingen die gedaan moeten worden om het tweede groeiseizoen van de Parkse Gaard goed in te gaan.

Een warme soep wordt bereid ter versterking  van de werkenden.

Opgeven: nldoet.nl/klus/23283

 

Nog steeds in winterrust.

Het insectenhotel in aanbouw, met al wat sedum op het dak. Bedankt Amber.

Krentenboompjes die hun tijd afwachten

 

 

 

 

 

 

 

Bijna 2017.

Enkele planten slagen er in om ondanks de vrieskou toch te bloeien! Gevonden in De Parkse Gaard:

Blaartrekkende boterbloem, klein kruiskruid en straatgras. Hiermee gaan we het nieuwe jaar in.

De beste wensen allemaal.

Overwinteren 

Het materiaal voor het insectenhotel komt binnen:

Kees en Wim hebben eikjes gekapt, waar het mocht, die zullen dienen als staanders.

Aannemer Joop Jansen liet ons materiaal halen wat hij over heeft, waarvoor onze dank.

Nu nog aan het timmeren binnenkort. En dan bieden wij wilde bijen en andere insecten, en hun nageslacht,  een plekje voor de (volgende) winter.

Geopend, en nu  gaan we weer door

De officiele opening van de drie voedselbossen in De Park op 2 oktober trok heel wat mensen. Het weer viel ook mee. Het was een dag om blij mee te zijn.

Telkens weer met belangstellenden het bos in om uit te leggen wat we doen en waarom. Een enkele bessenstruik was de klos en werd vrijgezet zodat we mensen konden overtuigen dat er onder al dat meterhoge hanepotengras echt struiken staan. En dat ze niet zielig zijn. Dat struikje dat nu op de wind staat, dat denkt  'waarom heb ik dit nou weer?' 

Heel veel bekers met kastanjesoep geschonken en talloze rijstwafeltjes met yoghurt-notenspread uitgedeeld. Een gezellige bedoening was het bij het appelmoes maken. 

Hiermee gaven we voorproefje van wat er straks met producten uit de Parkse Gaard gemaakt kan worden.

Een kleine fotoimpressie (met dank aan Kirsten den Boef  voor de foto's)

foto boven: Proeven en praten. Onze fantastische maatschappelijke stagiares hielden het vuur brandend en deelden iedereen flyers uit. 

foto onder: Gedeputeerde Josan Meijers, die de voedselbossen alledrie opende, krijgt de oogst van de pluktocht voorgeschoteld door plukster Paula van Lingen

Dit wordt bijzonder lekkere appelmoes                                                                                      Voorwaarts allemaal het bos in, met als eregast gedeputeerde Josan Meijers 

Vanwege het succes hier het geheime recept van onze kastanjesoep.  Daarom is het niet goed leesbaar weergeven, het moet een beetje geheim blijven. De computertechniek werkte uit eigen beweging goed mee om het geheim te houden. 

 

Onder de link geeft de filmer een voorproefje van zijn fimpje over de Parkse Gaard en de andere twee voedselbossen. Uitzending zondag op Omroep Gelderland.

In het echt zijn de voedselbossen natuurlijk te zien op zondagmiddag 2 oktober, bij de feestelijke officiele opening. Tot ziens!

                      Laurens Tijink‏@LaurensTijink

Park Lingezegen vanaf zondag officieel 3 voedselbossen rijker: http://youtu.be/CQMwbbsYJq8?a  via @YouTube

Opening van de Drie Gaarden in De Park!!!!

Op zondag 2 oktober is de officiele opening van de drie nieuwe voedselbossen in De Park, deelgebied van Park Lingezegen. We laten proeven van wat de voedselbossen gaan voortbrengen, geven rondleidingen over het gebied, maken appelmoes met kinderen.

Om 13 uur start een wildpluktocht met Paula van Lingen. Zelfs in oktober vallen er nog kruiden te plukken waar we ter plekke wat lekkers mee bereiden. De moeite waard om eens langs te komen.  De officiele openingsronde van gedeputeerde Josan Meijers start bij ons om 14 uur.  We hopen u te zien op de 2e oktober. 

(NB. Zo groot als op de foto's van de flyer zijn de bomen bij ons dus echt nog niet!)

 

Wormen gaan aan de gang

Om de natuurlijke ontwikkeling te helpen versnellen hebben we wormen uitgezet. We hebben misschien wat weinig geduld om de natuurlijke ontwikkeling af te wachten, maar ja, de fruiboompjes staan het moelijk te hebben. Regenwormen graven gangen en zorgen voor een opener bodem. Tot ze dieper de bodem induiken als het kouder wordt , kunnen ze daarmee aan de gang gaan. En ze kunnen zich nog even snel vermenigvuldigen. Dat gaat bij wormen erg vlug.

Nadat we afgelopen april begonnen op de kale klei is er al heel wat gebeurd. De struiken zijn compleet verdwenen in de wilde kruidlaag. De fruitbomen steken er nog net boven uit.

We laten het lekker voortrazen, de spontane begroeiing. Het is belangrijk voor ontwikkeling van goede bodem. De doorworteling maakt  de vaste klei beter doorlatend voor lucht en water, wat een voorwaarde is voor goede plantengroei. Ook neemt het gehalte aan organisch materiaal in de bodem toe wat voorwaarde is voor gezond bodemleven. En dat is natuurlijk weer nodig voor gezonde plantengroei. Bodemverbetering heeft onze volle aandacht. Maar het vraagt veel tijd, daarom de wormenactie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe werkmiddag en kennismaking, 27 augustus

De regen hield afgelopen 30 juli op toen de werkmiddag begon en ging verder toen we klaar waren. Dat was heel prettig. Leuke,geinteresseerde mensen ontmoet en gesproken. Lekker doorgewerkt waar de jonge, gestresste fruitboompjes erg blij mee zijn. Op de foto is te zien waarom. (Het regende namelijk lang niet altijd). Ook gemulched met stro om de bodem te verbeteren.

We zetten deze traditie voort voor iedereen die eens wil komen kijken, praten en als ze willen ook meehelpen. Het is geweldig om te zien hoe de natuur zich zo snel ontwikkelt op wat enkele maanden geleden nog kale kleigrond was met de jonge aanplant er in. De bessenstruiken staan nu bijna verscholen in de spontane groei van reukloze kamille, perzikkruid en veel meer verrassingen. Een patrijs is ook een verrassing, als die met luidruchtig geklapwiek opvliegt wanneer je te dichtbij gekomen bent.

foto: De Gelderlander

Bezoek De Parkse Gaard   30-7-2016

In voedselbos de Parkse Gaard gaan we elke laatste zaterdag van de maand werken, beginnen we met een rondwandeling en vertellen elkaar de laatste nieuwtjes.. van 14 tot 16 uur hebben we de gelegenheid om te kijken wat er gebeuren moet, waarnemingen te doen aan planten en dieren en te genieten van de plek!
Wil je meer weten? Laat je naam en e-mailadres HIER achter.

 

Het begin is er!

 

Boomplantdag

16 maart 2016
Boomplantdag: kinderen van scholen uit Elst planten een dubbele haag om voedselbossen in wording.
120 kinderen aan de slag, dan kun je heel wat zien gebeuren. Ze zetten grote stukken dubbele haag in de grond, bij de percelen van Ecovrede en van de Ciderboomgaard.
Reacties varieerden van de uitroep ’ik vind dit vreselijk!!!” tot het tevreden ‘dit is de mooiste boom die ik geplant heb’.

 

NLDoet-dag in De Park   Vrijdag 11 maart


De allereerst planten zijn door de vrijwilligers van NLDoet in de grond gezet. Een belangrijk moment!
Een ploeg van een tiental ambtenaren van gemeente Overbetuwe en vrijwilligers van SOGN en Ecovrede gingen aan de slag in de nog kale kleivlakte. Vanaf dit voorjaar zullen er drie voedselbossen groeien, waaronder onze eigen Parkse Gaard.
Langs het terrein van de Ciderboomgaard van Jan Westerlaken plantten we een stuk van de gemengde haag. Bij het perceel van Ecovrede is een hek gezet, dat is nodig zolang de haag nog niet voldoende afscheiding biedt om honden uit de bossen te houden.
Het grote plantwerk wordt nu overgenomen door de aannemer, de firma Van de Bijl & Heierman.

 

Geschiedenis

 

 

Scherven
De geschiedenis komt als eerste uit de grond van De Parkse Gaard. Deze drie scherven van huishoudelijk vaatwerk uit de 14e /15e eeuw zaten verborgen in de klei die uit nieuwe watergangen in De Park is gegraven en op het terrein van het voedselbos gestort.
De oudste vermelding van bewoning in De Park is die van een hofstede, op de plaats van het latere kasteel. Deze dateert, toevallig of niet, uit het jaar 1473.