Appelboompjes met een lange geschiedenis


Twintig piepkleine appelboompjes met een heel lange geschiedenis zijn in februari aangeplant in De Parkse Gaard.

Het zijn enten van een aantal van de meer dan 300 zeldzame, oude fruitrassen die vorig jaar aangeplant zijn in de nieuwe Perckse Bongerd, in De Park. Deze collectieboomgaard is bedoeld om fruitrassen voor uitsterven te behoeden door ze in leven te houden. Want weg is weg, voor altijd. Ger van Santwijk heeft de collectieboomgaard opgebouwd in Brabant en deze is overgenomen door Park Lingezegen. Voor de zekerheid is van alle rassen is een reserveboom geënt.

Verhalen

De geënte boompjes zijn nog onwaarschijnlijk klein en dus kwetsbaar, maar we hopen te zijner tijd de historische smaak van een appel van de Zoete Veger of Royal Jubilee en de andere bomen te laten proeven. Het eerstgenoemde ras bestond al voor 1700 en heeft als oorsprongsgebied het Westerkwartier in Groningen. Het tweede werd in 1888 zo genoemd ter ere van het 50-jarig jubileum van Koningin Victoria. Het is gevonden als zaailing, een toevallige kruising, door ene John Graham uit Hounslow, Middlesex in Engeland. Elke boom heeft een eigen verhaal.

Commercie

Oude rassen die in vroeger tijden wel  voldeden, kunnen in de huidige race naar een commercieel productie-ras niet meekomen, waardoor ze dreigen uit te sterven, of al verdwenen zijn. Maar ze kunnen waardevolle erfelijke eigenschappen hebben, zoals resistentie tegen bepaalde ziektes of plagen of bestand zijn tegen droogte of juist tegen nattigheid. Deze kenmerken kunnen gebruikt worden bij de ontwikkeling van nieuwe rassen die aan de behoeftes van nieuwe tijden zullen voldoen.