Klompenpad in het broedseizoen


Op 15 mei is ’t Percksepad geopend. Dit nieuwe klompenpad, dat ook door de Parkse Gaard gaat, is 12,7 of 6 km lang en gaat door de deelgebieden De Park en het Waterrijk.

Waarschijnlijk broedt dit jaar opnieuw de patrijs in De Parkse Gaard. Een beschermde vogel die snel wordt verstoord en verjaagd door drukte. Gelukkig zijn we samen met de Parkorganisatie en Stichting Landschapsbeheer Gelderland  (die de klompenpaden realiseert) overeen gekomen dat het klompenpad tijdens het broedseizoen, vanaf 1 april t/m 31 juli, niet door het voedselbos loopt maar langs de watergang. Daarom zijn er ook geen excursies in De Parkse Gaard tot 31 juli. Alleen beheerders komen in het terrein, zij kunnen rekening houden met de patrijs.

Er broedt meer in het voedselbos. De mens is niet het enige zoogdier dat een bedreiging is voor broedende vogels. Een spoor van kapotte eendeneieren doet denken aan een hongerige vos, wezel of steenmarter. De waterhoentjes hadden het beter voor elkaar. Verstopt in bossen pitrus aan de rand van de poel broedden ze enkele jongen uit. We zagen er twee of drie zwemmen. Ook de torenvalken zitten veilig, hoog op hun paal. Uit het drukke heen en weer vliegen van de ouders, leiden we af dat er jongen zitten. Nog te klein om met hun kopje boven het schot uit te komen.

Met het voorjaar op volle toeren kruipen en vliegen ook weer veel insecten rond. Maar zijn wij de enige die zo weinig vlinders zien?